Obnova katedrály pokračuje, presbytérium bude hotové k Veľkej noci

18.01.2012 Trnava

Trnava 17. januára (TASR) – Reštaurovanie južnej steny presbytéria Katedrály sv. Jána Krstiteľa v Trnave by malo byť ukončené k tohtoročnej Veľkej noci. Nadväzuje na komplexnú opravu stien náprotivnej, severnej strany chrámového priestoru pre kňazov, ktoré už môžu návštevníci obdivovať v celej kráse. Práce na nich prebiehali od augusta do novembra 2011.

Reštaurovanie celej klenby kostola od presbytéria po chórus trvalo spolu štyri roky a bolo ukončené v decembri 2011. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Trnavskej arcidiecézy Lucia Drábiková. \"Reštaurátor Vladislav Plekanec s kolektívom znovu oživili štukovú výzdobu talianskeho sochára Pietra Antonia Contiho a rakúskych maliarov Franza Iohannesa Graffensteina a Carla Ritza. Teraz samotnému reštaurovaniu presbytéria predchádzal v máji až júli výskum oboch stien. Jeho cieľom bolo zistiť pôvodnú výtvarnú farebnosť pamiatky, identifikovať všetky sekundárne farebné úpravy a prestavby,\" doplnila hovorkyňa.

Uviedla, že Trnavská arcidiecéza ďakuje za štedrosť veriacim i všetkým, ktorí na obnovu prispeli. \"Projekt bol podporený aj z grantovej schémy Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom. Rímskokatolícka cirkev aktuálne podala žiadosť na finančnú podporu pre opravu bočných stien lode katedrály,\" povedala Drábiková.

Katedrála sv. Jána Krstiteľa v Trnave, známa tiež ako Univerzitný kostol bola postavená ako súčasť komplexu Trnavskej univerzity v rokoch 1629-1637. Ide o prvú slohovo čistú stavbu ranného baroka na území bývalého Uhorska. Jej drevený, bohato zlátený a polychrómovaný hlavný oltár je najväčším svojho druhu v strednej Európe. Stavba je Národnou kultúrnou pamiatkou. Donátorom bol palatín Mikuláš Esterházi. Pod kostolom sa nachádzajú unikátne krypty, v ktorých sú pochovaní viacerí členovia tohto rodu. Po zrušení rehole jezuitov v roku 1773 a po presťahovaní Trnavskej univerzity v roku 1777 do Budína sa chrám a kláštor stali útulkom pre vojenských vyslúžilcov. Za katedrálu ho vyhlásil pápež Ján Pavol II. v roku 1978.
 

Vyberte región